Da li je shruti sanskritska riječ?

Sadržaj:

Da li je shruti sanskritska riječ?
Da li je shruti sanskritska riječ?
Anonim

Shruti, (sanskrit: “Ono što se čuje”) u hinduizmu, najcjenjeniji korpus svete literature, za koji se smatra da je proizvod božanskog otkrivenja. Smatra se da su djela šrutija čuli i prenijeli zemaljski mudraci, za razliku od Smriti, ili onoga čega se sjećaju obična ljudska bića.

Kako se kaže Shruti na sanskrtu?

Shruti (sanskrit: श्रुति, IAST: Śruti, IPA: [ɕrʊtɪ]) na sanskrtu znači "ono što se čuje" i odnosi se na tijelo najautoritativnijeg vjerski tekstovi koji čine središnji kanon hinduizma.

Odakle potiče ime Shruti?

Ime Shruti općenito znači Tekstovi ili Muzičke note ili Znanje Veda, je indijskog porijekla, Ime Shruti je žensko (ili djevojačko) ime. Ovo ime dijele osobe, koje su ili džaini ili hinduisti po vjeri.

Šta znači Shruti?

Shruti ili śruti[ɕrʊtɪ] je sanskritska riječ, koja se nalazi u vedskim tekstovima hinduizma gdje znači lirika i "ono što se čuje" općenito..

Kakvo je ime Shruti?

Shruti Porijeklo i značenje

Ime Shruti je djevojačko ime koje znači "ono što se čuje". Shruti se poziva na hinduističke spise zvane Vede, za koje se smatra da sadrže bezvremenske istine univerzuma. Obično se koristi među hinduističkim djevojkama. Shruti se može pisati i Shruthi, što ima imeizgovor.

Preporučuje se: